Blog Boeddisme zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Als het regent, wie regent dan?

Auteur Hans van Zanten

26 april 2021

Alles heeft een oorzaak.

Video en audio 57 minuten; Lezen 12  minuten

Ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen we, als waarschuwing of als dooddoener. Ik zou eerder zeggen: ‘ongeluk zit in een verborgen hoekje.’ De boeddhistische visie is dat alles een oorzaak heeft. Dat bedoelen ze niet per se één op één, maar meer in de zin dat elk gevolg een oorzaak heeft. Elke oorzaak is op zijn beurt weer een gevolg van een nog eerdere oorzaak. Zo gaat de hele keten terug tot eindeloos voorwereldlijke tijden. Natuurlijk gaat die keten ook de oneindige toekomst in.

Het zou dus verstandig zijn om in ons leven naar de oorzaken te zoeken die ons ongelukkig maken. Dat doen we maar heel oppervlakkig. Neem bijvoorbeeld roken en longkanker. We weten dat we het risico lopen dat we dodelijk ziek worden van roken. Roken is dan de oorzaak en dus zou het verboden kunnen worden evenals de tabaksindustrie. Mensen kunnen daar heel verontwaardigd over doen.

Maar kijk nu eens verder, vanuit de boeddhistische visie. Roken is een gewoonte waaraan mensen verslaafd zijn. Ik rookte minstens een pakje shag per week. Op mijn dertigste ben ik subiet gestopt. Ik heb toen gevoeld hoe ik ‘lege’ momenten opvulde met een sigaret en hoe dwingend dat was. Het heeft mij ook geleerd dat ik elke gewoonte kan ontmantelen. Maar dat gaat niet vanzelf.

De keten van oorzaak en gevolg

Het gaat niet vanzelf omdat achter elke sigaret die je opsteekt een sluimerende kracht werkt die ergens in een verborgen hoekje van je geest huist. Vorige week heb ik gesproken over de bewustzijnsstroom, de Alaya, die al onze ervaringen opslaat en verwerkt tot potentieel beschikbare gedachten, emoties en handelingen. De oergrond van deze ervaringen, de vader en de moeder waar al onze ervaringen uit voortkomen, zijn onwetendheid, gehechtheid en woede/boosheid.

Nu deze keten van oorzaak en gevolg ontdekken? Kijk, luister of lees verder in Studio Z

Op video en audio

Het hele verhaal is een meditatie op video met tekst of op audio, te vinden in Studio Z, onze meditatie en leeromgeving. Meld je eerst aan voor Studio-Z, dan kun je elke dinsdagavond meedoen. Of op jouw moment kijken en luisteren. Deze videomeditatie duurt 30 minuten zonder meditatie.

Dit was de laatste meditatie in de wintercyclus. Hopelijk in september live verder. In de tussen tijd zal ik zo nu en dan flitsmeditaties voor elke dag op de website zetten. Met de ZenZin Notes kan ik je op de hoogte houden daarvan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

We leven in een vierkante cirkel. Een vierkante cirkel bestaat niet. Het een sluit het ander uit. Zo ook sluiten haat . . . . . . .

verder lezen

Wat is je Voedingsbodem? Ooit heel, heel lang geleden, zijn wij mensen in de aarde gevallen, als een zaadje in . . . . . . .

verder lezen

Snel bericht van mijn nieuwe verhalen? Dat kan!

ZenZin
>