Hoe fijn is jouw leven?

Zullen we een kopje koffie doen? Aan de koffietafel helpen we elkaar dikwijls bij vragen die we hebben, van lichtvoetig tot ernstig. Anders dan dronkenmanspraat aan de stamtafel, geven we voor praat over een fijn leven de voorkeur aan het klapstoeltje bij een vriendelijke barista. Belgen noemen dat koffieklap. 


Een stap verder is een professioneel gesprek over zaken waar je graag opheldering over hebt of misschien, van verlost wil zijn. Wat voor iemand ga je dan kiezen?


Mijn plezier is het begeleiden van mensen die echt iets willen. Dat zijn kleine ondernemers met een droom. Of professionals die willen uitblinken in hun beroep. En ook mensen die toe zijn aan een -steeds uitgestelde- verandering in hun leven.


Denk je ‘dat is iets voor mij’ dan kun je een poging bij mij wagen.


fijn leven

Mogelijkheid 1: Toe aan verandering

Zie je leven als een verhaal dat je gaandeweg schrijft. Met het grote verschil dat je geen paragrafen kunt schrappen of overnieuw kunt doen. Wat gedaan is is gedaan! Maar je kunt er wel van leren. Daarmee vergroot je niet alleen je inzicht maar ook je mogelijkheden en waarschijnlijk ook je levenslust. Dus wat wil je? Financieel onafhankelijk zijn? Vrijbuiteren? Rust en veiligheid? Zoek het uit en werk er aan!

Elke schrijver kent het schrijversblok en elke schilder de angst voor het lege doek. Dat maken we allemaal ook mee zonder schrijver of schilder te zijn. In kringetjes rond draaien, vastlopen, er niet uitkomen. Wat je ook doet, steeds 'overkomt' je hetzelfde of blijf je er in hangen. Dat is lastig, maar vooral leerzaam. Blijkbaar wordt je met iets geconfronteerd dat je nog niet door hebt. Zo vergaat het ons meestal: eerst verdwalen om thuis te komen.

Wat kun je verwachten

Meestal heb je een paar gesprekken nodig om uit te zoeken wat die confrontatie precies is. En daarna nog een paar om de levenslust weer de ruimte te geven. Soms moeten we wat dieper duiken in emotionele wateren en gaan de gesprekken op therapie lijken. Dat is dat even zo. Ik maak dan gebruik van mijn ervaring met Lichaamswerk, Jung, Gestalt en Zen.

supervisie en coaching

Mogelijkheid 2: Excelleren in je beroep met supervisie

Jammer als je nog nooit aan supervisie hebt gedaan. Supervisie is de ultieme manier om je communicatieve en reflectieve vermogen als professional in ontwikkeling te houden. Heb je dat nodig? Soms wel en in zeker in beroepen waar communicatie essentieel is. Dan bedoel ik niet communicatie met je mobieltje maar de omgang met elkaar. Een 'must' voor wielrenners? Jazeker! Maar nog meer voor managers.

Je beroepsprofiel

Maar dat niet alleen. Supervisie is ook de methode om je profiel scherp te ontwikkelen en scherp te houden. Je gaat dan aan het werk met vragen als ‘wie ben jij in je beroep’, ‘hoe zie jij je beroep en beroepsuitoefening ’of ‘hoe wil jij met lastige werksituaties omgaan.’ Daarmee onderscheidt supervisie zich van coaching dat meestal meer resultaatgericht is.

Voorwaarden

Mijn ervaring omvat zowel individuele supervisie als supervisie in twee- en drietallen. De mogelijkheden bespreken we tijdens een eerste gesprek. Ik heb wel enige voorwaarden.

  • Het moet klikken, dat allereerst. Ik wil urgentie kunnen voelen en bereidheid om een onvoorspelbaar persoonlijk proces te gaan.
  • Heb je punten nodig voor je opleiding of werk in de zorg dan kun je niet bij mij terecht. Ik ben wel een formeel opgeleide maar welbewust geen geregistreerde supervisor. Waarom dat is, is een verhaal apart.
Wake up

Mogelijkheid 3: De Droom van Kleine Ondernemers

Ze verdienen nauwelijks meer dan het minimumloon (bron CBS). Ze werken 60 tot 80 uur per week. Het zijn duivelskunstenaars die van vele markten thuis zijn. De Kleine Ondernemers! "Waarom zoek je geen baan?" vroeg mijn vrouw weleens als er weer een recessie was of als ik een grote klant dreigde te verliezen. 


Ja, waar doe je het voor?
Dat is de eerste en belangrijkste vraag waarmee ik begin in een coachingtraject. Het maakt nogal een verschil of je noodgedwongen zzp'er wordt of dat je recht uit je hart aan ondernemerschap begint. In beide gevallen heb je een hoop te leren.


Motivatie is onverbrekelijk met je intentie verbonden en bepaalt of je kunt doorzetten, ook als het tegenzit. De nood-zzp'er heeft het daar dikwijls moeilijker mee.

Wat is je droom? 

Wat heb je als je droom uitkomt? Dat is misschien nog wel belangrijker. Heb je dan dat pensioen bereikt? Of heb je een huis vrij van hypotheek? Kun je op vakantie waarheen en wanneer je maar wilt? Kun je je gezin alles geven wat het nodig heeft?


Weten waarvoor je het doet helpt je door de moeilijke dagen heen. Net als vieren wanneer iets gelukt is. Toch lijken plezier en vrijheid het allerbelangrijkste te zijn.

Zonder plezier gaat de lol er snel af, de valkuil van de nood-zzp-er.


Herman besloot trouw te blijven aan zijn ambacht en zijn pottenbakkerij niet industrieel op te schalen. Dat pakte zo goed uit dat hij zich onlangs een studiereis naar China en Japan kon veroorloven.


Twee vrouwen openden een winkel om hippe mode voor jonge moeders te verkopen maar liepen zelf in traditionele, klassieke outfit. Dat matchte niet. Walk your talk.


Martijn doet in Openbare Ruimte op alle fronten. Hij kent de naam van elk plantje in de berm; een plezier om met hem te wandelen. De moeilijke jaren zijn voor hem achter de rug. Zijn adviesbedrijf floreert alweer 10 jaar.


Huub had van huis uit angst voor tekort. Hij besloot zo snel mogelijk miljonair te worden. Dat is gelukt en hij financiert nu start-ups die hij leuk vindt. Ik was erbij en heb heel wat keren aan zijn keukentafel gezeten.

Je droom realiseren

Ondernemersvaardigheden zijn te leren en altijd sterker te maken. Eigenwijs zijn kun je beter afleren zodat je eigenzinnigheid overhoudt. Ga niet alles alleen doen, een neiging die ik zelf altijd had en helaas nog heb. Sommige lastige eigenschappen leer je maar moeilijk af.


Als coach bij Credits Microfinanciering heb ik veel ondernemers mogen begeleiden. Er is geen recept voor succesvol ondernemerschap, dat weet ik nu wel. Daarom vind ik samen uitzoeken wat wel en wat niet werkt voor jouw specifieke niche zo boeiend.

Mijn extra expertise heb ik in strategisch denken, in online-marketing en in website optimalisatie.

Betaalproces Appr en SO

Algemeen: De kosten, tijd en plaats

  • Voor een individueel gesprek breng ik € 75 in rekening. 
  • Voor een gesprek met meer twee of drie cliënten breng ik € 50 per cliënt in rekening.
  • Reken voor individuele gesprekken gemiddeld een uur, soms korter, soms langer.
  • Reken voor gesprekken met meerdere cliënten op gemiddeld 2,5 uur.
  • Tijdens een eerste gesprek bespreken we het te verwachten aantal gesprekken, doel en werkwijze.
  • De gesprekken vinden bij mij thuis plaats in Doorwerth, tenzij er redenen zijn om het elders te doen.
Spontaan leven zonder zorgen

Over mij

Ik hanteer voor mijzelf de standaarden van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching en ben daar lid van. Die standaarden laten veel ruimte om een eigen invulling te geven aan methode en inzicht. Zo gebruik ik liever Zen dan cognitieve therapie technieken.


In 1974 heb ik mijn diploma voor maatschappelijk werker gehaald, therapeut geworden en daarna mijn papieren voor coach en supervisor gehaald. Ik heb veel mensen mogen begeleiden, zakelijk en privé. Van ondernemers tot fysiotherapeuten, van ondernemingsraden tot douaniers en nog veel meer. Individueel en in teams.


Ik heb hypes voorbij zien komen. Gezien wat verdwijnt en wat blijft. Ik heb de ravage van bezuinigingen meegemaakt en hoe politiek en bedrijfsleven keer op keer de menselijke maat te buiten gaan. Zorgverleners mogen vervolgens de scherven oprapen. De grootste tik krijgen psychiatrie en jeugdzorg, telkens weer. Allemaal professionals met hart voor de ander, mensen die mee bewegen en meevoelen. Dat is zwaar werk, niet voor je rug maar voor je hart. Geen wonder dat veel mensen er uitstappen, zeker nu onder de stress van Covid19.


Daarom blijf ik aan het werk. Uit betrokkenheid en omdat het nodig is. We mogen elkaar niet laten vallen. Integendeel, laten we elkaar juist steunen, met alle wijsheid en ervaring die we kunnen delen.

>