Hoe fijn is jouw leven?

Zullen we een kopje koffie doen? Aan de koffietafel helpen we elkaar dikwijls bij vragen die we hebben, van lichtvoetig tot ernstig. Voor praat over een fijn leven geven we de voorkeur aan het klapstoeltje bij een vriendelijke barista, liever dan dronkenmanspraat aan de stamtafel. Belgen noemen dat koffieklap. 


Een stap verder is een serieus gesprek over zaken waar je graag opheldering over hebt of misschien, van verlost wil zijn. Wat voor iemand ga je dan kiezen?


Ik vind veel voldoening in het begeleiden van mensen die echt iets willen. Mensen die toe zijn aan een -dikwijls steeds uitgestelde- verandering in hun leven; mensen met vragen over zingeving en spiritualiteit.


Denk je ‘dat is iets voor mij’ dan kun je een poging bij mij wagen.


fijn leven

Mogelijkheid 1: Toe aan verandering

Zie je leven als een verhaal dat je gaandeweg schrijft. Met het grote verschil dat je geen paragrafen kunt schrappen of overnieuw kunt doen. Wat gedaan is is gedaan! Maar je kunt er wel van leren. Daarmee vergroot je niet alleen je inzicht maar ook je mogelijkheden en waarschijnlijk ook je levenslust. Dus wat wil je? Financieel onafhankelijk zijn? Vrijbuiteren? Rust en veiligheid? Zoek het uit en werk er aan!

Elke schrijver kent het schrijversblok en elke schilder de angst voor het lege doek. Dat maken we allemaal ook mee zonder schrijver of schilder te zijn. In kringetjes rond draaien, vastlopen, er niet uitkomen. Wat je ook doet, steeds 'overkomt' je hetzelfde of blijf je er in hangen. Dat is lastig, maar vooral leerzaam. Blijkbaar wordt je met iets geconfronteerd dat je nog niet door hebt. Zo vergaat het ons meestal: eerst verdwalen om thuis te komen.

Wat kun je verwachten

Meestal heb je een paar gesprekken nodig om uit te zoeken wat die confrontatie precies is. En daarna nog een paar om de levenslust weer de ruimte te geven. Soms moeten we wat dieper duiken in emotionele wateren en gaan de gesprekken op therapie lijken. Dat is dat even zo. Ik maak dan gebruik van mijn ervaring met Lichaamswerk, Jung, Gestalt en Zen.

Algemeen: De kosten, tijd en plaats

 • Voor een individueel gesprek breng ik € 60 in rekening. 
 • Voor een gesprek met meer cliënten breng ik € 45 per cliënt in rekening.
 • Reken voor individuele gesprekken gemiddeld een uur, soms korter, soms langer.
 • Reken voor gesprekken met meerdere cliënten op maximaal 2 uur.
 • Tijdens een eerste gesprek bespreken we het te verwachten aantal gesprekken, doel en werkwijze.
 • De gesprekken vinden bij mij thuis plaats in Doorwerth, tenzij er redenen zijn om het elders te doen.

Mogelijkheid 2: Jouw spirituele pad vinden en bewandelen

Waarom is dit iets anders dan iets in je leven veranderen, zoals ik hierboven schrijf? Ook in spirituele ontwikkeling komt veel psychologie en verandering voor. Het verschil zit in je intentie en motivatie. Ergens, op een moment in je leven, kun je verlangen krijgen naar iets wat boven je dagelijkse leven uitstijgt. Je gaat op zoek naar zingeving en betekenis.


In de grote tradities begint het spirituele pad oorspronkelijk ook met het dagelijkse leven, zowel in het klooster als daarbuiten. Dan gaat het om bewust leven en werken, anderen en jezelf geen schade doen, verantwoordelijk zijn in woord en daad, goed burgerschap en meer van zulke praktische en ethische aanwijzingen. Eenvoudig gezegd: Je leven op orde hebben en met beide benen op de grond staan. Dat voorkomt zweverige spiritualiteit.


Mijn praktische spirituele pad begon 40 jaar geleden. Toen deed ik mijn eerste retraite bij de Rigpa, de Tibetaanse Dzogchen sangha.  Jouw pad kan een ander zijn, christelijk, islamitisch, agnostisch of atheïstisch. Op elk pad kun je verdwalen, verkeerde afslagen nemen, vastlopen en terugvallen. Dat is niet erg, het hoort er bij. Rechte lijnen van a naar b bestaan hierin niet.


Op deze website vind je artikelen en cursussen die wegwijzers voor onderweg kunnen zijn. Lees ze kritisch en onderzoekend, neem niets zomaar aan. Ik kan me ook voorstellen dat je soms of regelmatig behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek. Die mogelijkheid bestaat. Ook als je portemonnee het misschien niet toestaat.

Je kunt het beste eerst contact met mij opnemen via deze link.

Algemeen: De kosten, tijd en plaats

 • Voor deze begeleiding dien je ingeschreven te zijn bij Studio-Z Basic. Inschrijven kan hier.
 • Een sporadisch gesprek is dan kosteloos.
 • Bij regelmatige gesprekken verwacht ik een eigen bijdrage. Je bepaalt zelf hoeveel die is.
 • Een gesprek kan vijf minuten duren maar evengoed 2 uur of een middag.
 • De gesprekken vinden bij mij thuis plaats in Doorwerth, tenzij er redenen zijn om het elders te doen.
Spontaan leven zonder zorgen

Over mij

Ik hanteer voor mijzelf de standaarden van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching en ben daar nog even lid van. Die standaarden laten veel ruimte om een eigen invulling te geven aan methode en inzicht. Zo gebruik ik zowel Zen als methoden uit psychotherapie.


In 1974 heb ik mijn diploma voor maatschappelijk werker gehaald, therapeut geworden en daarna mijn papieren voor coach en supervisor gehaald. Ik heb veel mensen mogen begeleiden, zakelijk en privé. Van ondernemers tot fysiotherapeuten, van ondernemingsraden tot douaniers en nog veel meer. Individueel en in teams.


Ik heb hypes voorbij zien komen. Gezien wat verdwijnt en wat blijft. Ik heb de ravage van bezuinigingen meegemaakt en hoe politiek en bedrijfsleven keer op keer de menselijke maat te buiten gaan. Zorgverleners mogen vervolgens de scherven oprapen. De grootste tik krijgen psychiatrie en jeugdzorg, telkens weer. Allemaal professionals met hart voor de ander, mensen die mee bewegen en meevoelen. Dat is zwaar werk, niet voor je rug maar voor je hart. Geen wonder dat veel mensen er uitstappen, zeker nu onder de stress van Covid19.


Daarom blijf ik aan het werk. Uit betrokkenheid en omdat het nodig is. We mogen elkaar niet laten vallen. Integendeel, laten we elkaar juist steunen, met alle wijsheid en ervaring die we kunnen delen.

>