Hoe stralend is jouw innerlijk licht?

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

augustus 17, 2021

Blog Basis zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Hoe stralend is jouw innerlijk licht?

Aanwijzingen voor ZaZen door Eihei Dogen.

Laat het Licht naar binnen stralen. Lichaam en geest zullen wegvallen. Dit is een meditatie instructie van Eihei Dogen, een van de grootste meesters uit het zen boeddhisme.

Dōgen Zenji of  Eihei Dogen (19 januari 1200 – 22 september 1253) was een Japanse zenleraar en oprichter van de soto-stroming van zen in Japan. Hij staat bekend om de vele werken die hij heeft geschreven, waaronder de Juwelen uit de schatkamer van de Dharma of Shobogenzo, een verzameling van 95 verhalen over boeddhistische gebruiken en verlichting.

Laat het Licht naar binnen stralen. Lichaam en geest zullen wegvallen

De Weg is vanaf haar oorsprong volmaakt en in alles aanwezig. Hoe zou ze een toevalligheid kunnen zijn, afhankelijk van beoefening en realisatie? Het waarlijke voertuig is zelf-voorzienend. Waarom zou er behoefte zijn aan bijzondere inspanningen?

Inderdaad, het hele lichaam is vrij van stof. Hoe kom je erbij dat je het met ook maar iets zou moeten schoonmaken? Het is nooit ergens anders dan juist eender waar. Wat heeft het voor zin om rond te reizen voor je beoefening? En tegelijkertijd, als er ook maar een haarbreedte afwijking is, is dat als het gapende gat tussen hemel en aarde.

Leer een stap terug te doen

Als er ook maar iets van prettig of onprettig oprijst, raakt de geest verloren in verwarring. Stel, je bent zelfverzekerd over je begrip en rijkelijk verlicht, je verwerft wijsheid die in een oogwenk weet, je hebt een heldere geest en bereikt de Weg, en je hebt een niet aflatend voornemen om naar de hemelen te reiken. Je bent in het voorportaal maar je schiet nog steeds tekort op het vitale pad van emancipatie.

Zet daarom die intellectuele praktijk opzij die almaar woorden onderzoekt en achter citaten en frasen aanjaagt. Leer om een stap terug te doen die het licht laat vallen en naar binnen laat schijnen. Lichaam en geest zelf zullen wegvallen en je oorspronkelijk gelaat zal zich openbaren. Als je dit wilt bereiken, ga daar dan vanaf nu mee aan de slag.

ZaZen is geen meditatie

Je moet weten dat de ware Dharma vanuit zichzelf verschijn, zo dat vanaf het begin afleiding en verveling opzij gezet worden.

Ga eerst eens goed zitten, haal diep adem en adem goed uit, schud je lijf een paar keer op en neer, en zet jezelf stevig neer, onbeweeglijk. Denk aan niet-denken. Niet-denken, wat voor denken is dat? Nietdenken. Dit is de essentiële kunst van zazen.

De zazen waar ik het over heb is geen meditatie. Het is eenvoudigweg de Dharmapoort van vreugdevol gemak, de realisatie-beoefening van het volkomen toppunt van verlichting. De gerealiseerde koan. Valkuilen kent het niet, gestrikt raken ook niet.

Eenpuntige concentratie

Als je de essentie pakt, ben je als een draak die over het water heerst, als een tijger die de bergen in trekt. Want je moet weten dat de ware Dharma zichzelf onthult, waardoor vanaf het begin afleiding en verveling onmogelijk gemaakt worden.

Dit is waarom intelligentie of een gebrek eraan geen punt zijn. Maak geen onderscheid tussen de domme en de scherpe tong. Richt al je energie op eenpuntige concentratie van je geest. Dat is wat van harte betrokken zijn op de weg inhoudt. Realisatie-beoefening is van nature zuiver. Vooruit gaan is, per slot van rekening, iets van elke dag.

SOTO Zen

Sōtō ontstond als Caodongin het chan-boeddhisme in China, tijdens de Tang-dynastie. Dogen Zenji bracht de stroming in de 13e eeuw naar Japan. Hij staat vandaag de dag in Japan bekend als de co-patriarch van het Sōtō, samen met Keizan Jōkin.[1][2] Historisch kreeg Sōtō vaak de denigrerende naam "boeren-zen" mee vanwege de massale aanhang ervan. Dit in tegenstelling tot het Rinzai, wat vooral populair was onder samoerai en daarom bekendstond als "Samoerai-zen".[3][4] 

Sōtō legt de nadruk het beoefenen van shikantaza, een vorm van zazen waarbij de beoefenaar de aandacht losjes gericht houdt op de ademhaling, zonder zich te forceren. 

(Bron: Wikipedia)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook leuk om te lezen

God in je genen

Zit God in je Genen?

Zit spiritualiteit in je genen?   Eindelijk, Boeddha is gelokaliseerd, evenals Christus, Brahman, Allah, God en Jahweh. Ze zijn voor 29% aangeboren . . .

Verder lezen

7 kleine meditaties om dagelijks te doen

Onze dagen gaan dikwijls als vanzelf voorbij. Ik moet echt even bewust stilstaan bij alles wat zo gewoon en vanzelfsprekend lijkt. Pas . . .

Verder lezen

Zo nu en dan een wake-up mail? Dat kan!

ZenZin
>