Hoe raak je bevangen in bezetenheid

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

april 11, 2021

Blog Basis zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Hoe raak je bevangen in bezetenheid

We kunnen niet alles hebben.  

In een artikel van De Correspondent bleef ik haken bij een zin: “Je kunt niet alles hebben”. Het ging over verkeersveiligheid en onze gewoonte overal te hard te rijden. Inderdaad, waar ik 30 km zou moeten rijden zit ik meestal op de 40. En vijftig aanhouden op een doorgaande straat lukt me ook nauwelijks. Wil ik 100 aanhouden op de A12 dan word ik aan alle kanten voorbijgereden.

Een rare gewoonte lijkt dat. Een die we collectief blijken te hebben volgens de nationale veiligheidsmonitor van het CBS. Ook een die verschillende reacties oproept. Vaders en moeders van spelende kinderen eisen drempels in de straat of bloembakken. Pakketbezorgers en brandweer willen snelle doorgang. De gemeente wil zo min mogelijk geld uitgeven. Elke drempel kost € 9000.

We kunnen niet alles hebben en dikwijls sluit het een het ander zelfs uit. Hoe kom je bij zoveel tegenstrijdigheden tot een keuze en beslissing? Als je al tot een beslissing komt, hoelang blijft die dan geldig? Omstandigheden veranderen en wat vandaag wijs lijkt kan morgen de grootste stommiteit zijn.

Collectieve bezetenheid

De debatten in de Tweede kamer na de verkiezingen gaven me veel te denken. Niet over de inhoud ervan maar over de aard van het hele proces. Wat is de weg naar besluitvorming en waar wordt die door bepaald? Hoe komt het dat iedereen plotseling het woord reflectie in de mond neemt, te pas en te onpas? De emoties liepen collectief hoog op en er vielen harde woorden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Meer tekst, de video en audio

Het hele verhaal is een meditatie op video met tekst of op audio, te vinden in Studio Z, onze meditatie en leeromgeving. De video duurt 36 minuten.

0 reacties

Nieuwste

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook leuk om te lezen

Adaptievermogen van beren

Vooroordelen? Het is je cortisol, stupid!

Het hardnekkige leven van vooroordelen. In een mooie natuurfilm zag ik hoe beren zich aanpassen aan wat in hun leefgebied aan eten . . .

Verder lezen
klimaatangst

Klimaatangst: van doem naar daad

Maak van je klimaatangst een wapen voor actie. ​ Februari 2020 publiceerde Follow The Money een artikel over klimaattwijfelzaaiers in Nederland. Dat . . .

Verder lezen

Zo nu en dan een wake-up mail? Dat kan!

ZenZin
>