Wat is mediteren echt?

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

februari 12, 2020

Blog Basis zonder sidebar

Mediteren met helder inzicht

De Tibetaanse leraar Sogyal Lakar Rinpoche gaf deze lessen voor het eerst in 1977 in St Mark’s Church Hall, London onder de titel 'Visie, meditatie en handeling'. Voor wie met mediteren begint zijn deze lessen een heel goede inleiding, zoals ze dat toen ook voor mij waren.

Sogyal Lakar was een leraar in de dzogchen en tantra traditie. Dzogchen wordt ook wel 'De Grote Perfectie' genoemd. Hij is bekend geworden door zijn bestseller 'het Tibetaanse boek van leven en sterven'.
Hij is ook oprichter van de Rigpa-community die meer dan 100 centra in 30 lander wereldwijd omvat.

Ik heb Sogyal Lakar Rinpoche voor het eerst ontmoet in 1980 en tien jaar lang zijn lessen gevolgd. In 1990 heb ik definitief afscheid van hem genomen. Zijn gedrag en dwang om te doneren klopten voor mij niet meer. Het verbaasde mij dan ook niet dat in 1995 de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik en gewelddadig gedrag openbaar werden.

In 2017 is Sogyal Lakar Rinpoche teruggetreden als spiritueel leider van Rigpa. De beschuldigingen namen toe en de Dalai Lama distantieerde zich van hem. Op 28 augustus 2019 is Sogyal op 72jarige leeftijd overleden of zoals boeddhisten zeggen 'in het paranirwana overgegaan'.

Sogyal Rinpoche is hoe dan ook mijn eerste leraar. Door zijn lessen ben ik me gaan verdiepen in het boeddhisme en meditatie. Dat heeft mij grond onder mijn voeten en evenwichtigheid in mijn leven gebracht.

Ten tijde van deze lessen in Londen was Sogyal nog een onervaren leraar en wij onervaren mediteerders.  Alles was nog fris en schoon als in een 'beginners mind'. Daarom vind ik deze lessen nog steeds uitermate geschikt voor wie op een degelijke manier willen leren mediteren.

De lessen uit “Wat is mediteren echt?” zijn in 1977 samengevat en gepubliceerd onder de titel 'Visie, meditatie en handeling' door Orgyen Cho Ling, Tibetaans Boeddhistisch Studie en Meditatie Centrum, Londen. Ze zijn vertaald door Marja Jongejan en Erik Hoogcarspel

Nabewerkt door Hans van Zanten/Orgyen Dhonden en heruitgegeven in 2015 door ZanZen.

Je kunt 'Wat is mediteren echt' vinden bij de cursussen. Je zult verrast zijn over de prijs!
Gebruik de button hieronder.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook leuk om te lezen

Adaptievermogen van beren

Vooroordelen? Het is je cortisol, stupid!

Het hardnekkige leven van vooroordelen. In een mooie natuurfilm zag ik hoe beren zich aanpassen aan wat in hun leefgebied aan eten . . .

Verder lezen
klimaatangst

Klimaatangst: van doem naar daad

Maak van je klimaatangst een wapen voor actie. ​ Februari 2020 publiceerde Follow The Money een artikel over klimaattwijfelzaaiers in Nederland. Dat . . .

Verder lezen

Zo nu en dan een wake-up mail? Dat kan!

ZenZin
>