Blog Boeddisme zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Met wie je omgaat raak je besmet

Auteur Hans van Zanten

20 april 2021

We leven in een vierkante cirkel. 

Een vierkante cirkel bestaat niet. Het een sluit het ander uit. Zo ook sluiten haat en liefde elkaar uit. Of een plaatsbepaling als noord en zuid. Maar daar gaat het vanavond niet over. Ik gebruik de vierkante cirkel om de misvatting aan te geven waar wij in leven. We leven in iets wat er bij nadere beschouwing niet is. Die misvatting levert een hoop treurigheid op waar we elkaar mee aansteken. Maar dat kan anders! Hoe zit dat?

We willen allemaal gelukkig zijn, maar het zit dikwijls meer tegen dan ons lief is. Religies proberen ons van oudsher wegen en praktijken aan te geven die ons de verlossing en de verlichting brengen waar we naar snakken. Dat daar ook godsdienstoorlogen uit voort kunnen komen is op zijn minst merkwaardig te noemen. Met verlichting of verlossing heeft dat weinig te maken. Er moet iets anders in het spel zijn dat we ons te buiten gaan aan haat, geweld, genocide en uitsluiting, om maar een paar destructieve elementen te noemen.

Het Inzicht dat Bevrijdt

Ik probeer al jaren iets te begrijpen van het inzicht dat boeddhisme geeft in ons menselijk tekort, onze ontsporingen en in wat zij karma noemen. De boeken van de Dalai Lama in de serie ‘De bibliotheek van wijsheid en compassie’ zijn daarin een grote hulp. Helaas is er geen uitgave in het Nederlands. In deel 3 meen ik iets gevonden te hebben dat licht werpt op de plotselinge en soms collectieve uitbarstingen zoals in de Tweede Kamer na de verkiezingen.


Op video en audio

Het hele verhaal is een meditatie op video met tekst of op audio, te vinden in Studio Z, onze meditatie en leeromgeving. Meld je eerst aan voor Studio-Z, dan kun je elke dinsdagavond meedoen. Of op jouw moment kijken en luisteren. Deze videomeditatie duurt 54 minuten zonder meditatie.


Volgende week verder over ‘Als de regen niet valt is er geen regen’. Een beschouwing over de weg die onze onmacht uitwist.

.

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Alles heeft een oorzaak.Video en audio 57 minuten; Lezen 12  minutenOngeluk zit in een klein hoekje, zeggen we, als waarschuwing . . . . . . .

verder lezen

Wat is je Voedingsbodem? Ooit heel, heel lang geleden, zijn wij mensen in de aarde gevallen, als een zaadje in . . . . . . .

verder lezen

Snel bericht van mijn nieuwe verhalen? Dat kan!

ZenZin
>