Blog Boeddisme zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Oude bomen moet je niet verplaatsen

Auteur Hans van Zanten

29 maart 2021

Wat is je Voedingsbodem?

Ooit heel, heel lang geleden, zijn wij mensen in de aarde gevallen, als een zaadje in de akker gevallen. Heel, heel lang geleden. Daarmee zijn wij een reis begonnen. Een reis die nog steeds voortduurt. Tijdens die reis komen we soms heel lastige dingen tegen, obstakels die we moeten overwinnen, periodes van droogte, periodes met weinig zon, met weinig licht. Soms op die reis slaan we een verkeerde afslag in, verdwalen.

Soms zijn we uitgeput en moeten we uitrusten. Daarna gaan we weer door. We gaan altijd door. Op weg naar de mens die we zijn. We kunnen niet anders. Maar als de omstandigheden te warm worden, de stormen te hevig en de golven te hoog, dan zullen we het als mensen niet redden. Dan gaan we dood, net als Frank, de oude boom van 300 jaar.

Daarom lijkt het mij heel belangrijk dat we ons altijd bewust zijn van dat hele grote netwerk, het universum waarin wij leven, wat onze familie is, wat onze bodem is waaruit wij ons kunnen voeden.

Soms wil je even op adem kunnen komen, want ja, groeien is hard werken. We proberen zo goed  en zo kwaad mogelijk onze problemen op te lossen, individueel en collectief. Maar al te  vaak is de oplossing van een probleem de voorbode van weer nieuwe probleem. Dat hoort blijkbaar bij nieuwe situaties en ontwikkelingen, alle innovaties ten spijt. Dat is onze leerweg.

Yan Wang Preston is de chinese fotografe die gefascineerd werd door de oude bomen in China. Ze maakte een fotoboek waarin ze de reis van veel oude bomen volgde. Het verhaal en het boek verschenen in De Correspondent onder de kop

Waarom een boom in meer dan alleen aarde is geworteld

oude bomen niet verplaatsen
de oude boom Frank

Een overweging over onze voedingsbodem.

Deze overweging duurt 26 minuten zonder meditatie.

Op video en audio

Het hele verhaal is een meditatie op video met tekst of op audio, te vinden in Studio Z, onze meditatie en leeromgeving. Meld je aan als Zenzoeker, dan kun je elke dinsdagavond meedoen. Of op jouw moment kijken en luisteren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Alles heeft een oorzaak.Video en audio 57 minuten; Lezen 12  minutenOngeluk zit in een klein hoekje, zeggen we, als waarschuwing . . . . . . .

verder lezen

We leven in een vierkante cirkel. Een vierkante cirkel bestaat niet. Het een sluit het ander uit. Zo ook sluiten haat . . . . . . .

verder lezen

Snel bericht van mijn nieuwe verhalen? Dat kan!

ZenZin
>