ZenZin opent je hart

de Rust die je zoekt, de Wijsheid waar je naar verlangt


Waar draait het om bij ZenZin community?

foto van Nainona Shizuri / Unsplash

Mijn Kralingen 1970 moment

Ik ben op Nederlands eerste en beroemdste popfestival. Het is een zwoele zomernacht en de klanken van Pink Floyd zweven door de beginnende ochtendschemering.

Ik zweef mee op die ijle, betoverende golven en voel me uit mijn lichaam glijden en oplossen in, ja, in wat? Licht, helder licht, een tintelende energie.

Piekervaring

Ik zie dat nu als een piekervaring die mij ontvankelijk heeft gemaakt voor spiritueel leven. 10 jaar later ontmoet ik de Tibetaanse leraar Sogyal Lakar en begin ik aan de boeddhistische weg die geen gemakkelijke zou zijn.

Ik vertel dit omdat je drie dingen nodig hebt om aan een spirituele weg te beginnen.

 1. De eerste is een gezonde persoonlijkheid. Ik bedoel daarmee dat je met beide benen op de grond staat en jezelf kent in je positieve en minder positieve kanten. We hebben immers  allemaal zo onze streken en neigingen waarmee we ons beschermen. Maar als je teveel angst hebt of te depressief of op een andere manier niet goed in je vel zit, werk daar dan eerst aan voordat je aan spiritualiteit begint.
 2. De tweede is ontvankelijkheid. Ergens, een keer, wordt je geraakt. Dat is een uitnodiging. Je weet vanaf dat moment dat er meer is tussen hemel en aarde omdat je dat zelf hebt gevoeld. Soms, zoals bij mij, kan het een tijdje duren voordat je ingaat op die uitnodiging. Je ontvankelijkheid moet dan nog groeien.
 3. De derde is standvastigheid. Ik bedoel daar geen discipline mee of een strakke levensstijl. Standvastig betekent dat je niet loslaat. Je neemt een wilsbesluit dat je gehoor geeft aan deze roep van je ziel. Je gaat ermee aan de slag binnen de omstandigheden waarin je leeft. Maar je laat niet los.

Jezelf te leren kennen

Je kunt die spirituele weg, inclusief meditatie, alleen gaan. Maar dat zou ik je niet aanraden. Zoals Sri Sri Ravi Shankar zegt: ''Spiritueel leven is hard werken."  Zo is het ook hard werken om jezelf te leren kennen. Met jezelf bedoel ik dan de mens die zich door jou kan openbaren, die in jouw persoon tot werkelijkheid kan worden, van vlees en bloed wordt. Wat hulp onderweg is dikwijls heel erg welkom kan ik je zeggen. Wat is die hulp van onze online ZenZin community?

Het gaat niet om mindfulness en meditatie!

Wakker schudden, uitdagen, volhouden en op de goede weg blijven.

De meeste mensen gaan mediteren om te ontspannen of doen het omdat hun hoofd maar blijft malen. Dat is natuurlijk prima, ik heb daar niets op tegen. 

Maar je kunt net zo goed andere methoden gebruiken om dat te bereiken zoals naar klassieke muziek luisteren, een rustige wandeling maken of specifieke andere techniek. Doe wat jou helpt!


Meditatiejunkie

Miguel Farias, meditatiejunkie en psycholoog uit Portugal in weekblad Vrij Nederland: 'Steeds meer mensen zweren bij mediteren en zijn niet langer beducht hiervoor uit te komen.

Noem het ‘mindfulness’, zodat de boeddhistische context wegvalt, en je hebt een recept voor populaire workshops, cursussen, bestsellers en apps. Dat is geen marginaal verschijnsel meer.' Er zijn inmiddels duizenden meditaties op internet te vinden.


'Maar' zegt hij ook 'Onze veronderstelling dat het alleen maar goed kan zijn, is simpelweg niet juist.’ En: 'Als je jarenlang mediteert, doe je dat vermoedelijk omdat je er meer voordelen dan nadelen uit haalt.

Maar laten we hier niet vergeten dat meditatie in de oosterse spirituele traditie nooit is bedoeld om mensen kalmer en meer ontspannen te maken. Meditatie was bedoeld om mensen op te schudden en uit te dagen te zijn wie ze werkelijk zijn'

Wake up, Grow up, Clean up, Show up

Persoonlijke ontwikkeling

Wake up, Grow up, Clean up en Show up zijn vier noodzakelijke gebieden, 4 essentials van persoonlijke ontwikkeling, ontleend aan Ken Wilber, Amerikaans filosoof. Vrij vertaald naar Nederlands:

 • Spirituele ontwikkeling

 • Maatschappelijke ontwikkeling

 • Psychologische ontwikkeling

 • Jezelf laten zien

Mijn bedoeling met onze online ZenZin community is jou een ankerpunt te geven voor jouw persoonlijke weg. Dat ankerpunt bestaat uit programma's die je kunt volgen, artikelen die je kunt lezen en meditaties die je kunt doen.


Ik beloof met opzet geen gouden bergen, geen snel resultaat. Je wordt geen goede pianist als je niet oefent en je niet verdiept in de muziekleer. Dat geldt ook voor je persoonlijke ontwikkeling.

Deze vier gebieden zijn de muziekleer. Ze vragen dat je leest, bestudeert, reflecteert en contempleert. Binnen jouw vermogen, in jouw tempo, overeenkomstig jouw proces, dat wel. Zo maak je een stevig fundament waarop je spirituele en meditatieve ervaringen gebouwd kunnen worden.


Wist je dat in de boeddhistische klooster de meeste monniken niet mediteren? Ze luisteren naar de lessen en werken voor het onderhoud van de kloostergemeenschap. Het klooster is allereerst een veilig onderkomen en een manier om aan een gunstige wedergeboorte te werken. Slechts voor enkelen is het een toevluchtsoord om zich spiritueel te ontwikkelen.

Moderne spiritualiteit

Wel, kloosters zijn hier niet veel en steeds meer kerken sluiten hun deuren. Maar gelukkig heeft spiritualiteit die niet persé nodig. Wel goed gezelschap, online en offline.


Moderne spiritualiteit bestaat uit een grote diversiteit aan ervaringen, belevingen en opvattingen. Zo divers dat geen paraplu groot genoeg is en je door de bomen het bos niet meer kunt zien. 

Paradoxaal genoeg heeft die diversiteit wel een richting: ze leidt naar meer eenheid.

Programma's die jou steunen

Hoe weet je dan of je op de goede weg bent? Ik heb de afgelopen decennia veel geluisterd, veel gelezen, veel van gedachten gewisseld.

 • Er zijn oude bronnen van wijsheid én er zijn nieuwe inzichten. Wat aanwezig ligt in de diepte, de grond van het kosmisch/menselijke bestaan is al in oude bronnen van wijsheid aanwezig en blijft overeind in nieuwe inzichten. Daar verlaat ik mij op en dat gebruik ik om waan van werkelijkheid te scheiden.

 • Voor voor jou en een ieder die spiritueel leven serieus neemt, ontwikkel ik programma's met heldere processen waarin oude wijsheid en moderne inzichten gecombineerd zijn.

 • Mijn bedoeling is niet alleen om jou te ondersteunen wanneer jij je een weg wilt bereiden naar meer eenheid. Ook om onderweg goed gezelschap voor elkaar te zijn.

De Online ZenZin Community

 1. Lees diepgaande video's en artikelen over spirituele ontwikkeling.
 2. Je krijgt als lid gratis De ZenZin Notes met aankondigingen van nieuwe artikelen en cursussen
 3. Met nieuwe cursussen in voorbereiding: 'Voorbij de Stress' en 'De Onbetaalbare Weg'.
 4. Premium cursussen met persoonlijke email-begeleiding.
 5. Als lid kun je een goed gesprek aanvragen*. Kost je alleen een kop koffie.

* eenmaal per jaar

Hoe ga je nu verder?

Je kunt dus lid worden van de ZenZin Community. Hoe werkt dat?

Traditioneel zijn Dharmalessen kosteloos. Dat is mooi want ook nu zijn er veel mensen die naar de voedselbank moeten voor hun weekboodschappen.  Maar mijn kosten worden elke jaar wel een beetje hoger. Ik heb dus besloten tot een betaalde inschrijving. Daarmee wordt je automatisch lid. Zit een inschrijving er niet in voor je maar je wilt wel lid worden, laat me dat dan even weten met een email.

In 4 stappen ben je lid. Hoe doe je dat?

 1. Kies hieronder welke inschrijving jou het beste uitkomt.
 2. Klik op de button. Die brengt je naar een eenvoudige betaalpagina.
 3. Vul in, verstuur en je bent aan boord. Je krijgt een betaalbewijs in je mailbox.
 4. Als de betaling er door is ontvang je een email met instructies.

Voor spirituele inspiratie is Studio-Z Basic een onuitputtelijke bron met artikelen, video's en audio's. Je krijgt ook de ZenZin Notes.

Na een jaar stopt je inschrijving automatisch, tenzij je verlengt.

Boeddhisme in je leven brengen. Dat is Studio-Z Integral. Met nieuwe cursussen in voorbereiding. Plus de ZenZin Notes. Tijdelijk geen €99 maar €39 voor je eerste jaar. Tenzij je verlengt stopt je inschrijving automatisch.

Gedaan? Dan ben je nu lid en sta je ook op mijn ZenZin Notes emaillijst.
Als je aanmelding en betaling gelukt zijn kun je direct naar Studio Z, de community omgeving.

Ik ben al ingeschreven. Wat nu?

Geen probleem.

 • Ben je al ingelogd? Klik dan hier om naar Studio-Z te gaan.
 • Nog niet ingelogd? Doe dat hier onderaan. Daarna kun je naar Studio Z.
 • Lukt iets niet? Neem dan contact met me op.
>
Success message!
Warning message!
Error message!