5 Inzichten die bevrijden

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

oktober 16, 2020

Blog Basis zonder sidebar

Onderstaande tekst vond ik tussen oude aantekeningen. Geen auteur, geen verwijzing, geen titel. Maar interessant genoeg om op te mediteren. Het is wel een doordenkertje, of beter gezegd juist iets om Inzicht uit de leegte te laten opkomen. De titel 'Inzicht dat bevrijdt' heb ik er zelf maar boven gezet. Ik wens je onverwacht inzicht.


Onverwacht inzicht

 • Zij die geen inzicht hebben, maar van zoeken een filosofie maken, gebruiken woorden als liefde, vrede, vervulling, overgave en hoop. Het woord van degenen die inzicht hebben is: niet-zoeken, geen beweging, niet spreken, niet weten.

Leegte

 • Inzicht verbijstert en breekt het hart van diegenen die zich identificeren met de universele dis. Inzicht is niet de weg voor diegenen die gesteund willen worden. Degenen die vol zijn van welk soort leven ook, zijn bezorgd over het overleven van het geschapene. Maar zij die inzicht hebben zijn leeg en onpeilbaar. Nochtans zijn zij die inzicht hebben, liefde. Zij zijn al vredig, vervuld, overgegeven en niet verbijsterd.

Volgelingen

 • Die geen inzicht hebben gaan achter de kenners van waarheid aan om hun eigenschappen te verwerven alsof het ging om voedsel en macht. Maar zij begrijpen de oorsprong van de dingen niet. In het gezelschap van vrije mensen zijn zij altijd huilerig en boos.

Inzicht dat bevrijdt

 • Zo is de mens van inzicht een zichtbaar dilemma voor wie geen inzicht heeft. Zij die haar zonder inzicht zoeken worden ernstig en vallen terug op vormen van lijden. Maar zij die inzicht hebben leven gemakkelijk in haar aanwezigheid en worden niet verstoord.

Onzichtbare Wijsheid

 • Zij die inzicht hebben, ontwikkelen geen vaste stijl om zich uit te drukken. Hun uitdrukkingsvorm verandert in alle omstandigheden. Hun onderricht past zich aan bij de uiterlijkheid van iedere omstandigheid. Zij nemen geen vaste, zichtbare kenmerken aan. Omdat zulke mensen niet kunnen worden ge├»dentificeerd, moet iedereen zich wenden tot inzicht. Dus als waarheid ontstaat, is degene in wie zij ontstaat onbekend.
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien ook leuk om te lezen

  Wandelen naar stilte

  Inzicht ontstaat in Stilte

  Inzicht ontstaat in stilte. Meditatiekring Rheden 22 november 2022. Lionel Messi (1987) is een Argentijnse voetballer van buitengewone categorie. Hij is zeven keer . . .

  Verder lezen
  De grot van Plato

  Mediteren, vlucht of oplossing? Lessen uit de Grot.

  Mediteren, vlucht of oplossing? Lessen uit de Grot. Meditatiekring Rheden 15 november 2023. Reflecterend op de meditatie van deze avond kwam ik uit . . .

  Verder lezen

  Zo nu en dan een wake-up mail? Dat kan!

  ZenZin
  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!